Cascaveaua

0,8
km

5 minute pe jos

CASCAVEAUA de Valea Doftanei

Odata ce ai gasit cazare in Valea Doftanei, trebuie sa descoperi cel mai gustos produs traditional local. Cascaveaua  este preparatul traditional specific zonei, dupa o reteta veche de peste 100 de ani. Este un cas nefermentat, foarte putin sarat si afumat. Cascaveaua este un preparat care nu e nici branza, nici cascaval, dupa cum spun localnicii. Din laptele de vaca pur de la tara se face un cas dulceag, care se lasa la dospit pe un gratar de lemn. Se taie marunt, se pune in apa fiarta si in cateva ore se aseaza intr-o matrita speciala. Cand se raceste, se scalda in saramura timp de o zi, dupa care se pune la afumat, pentru a avea un gust mai bogat. Asa isi capata si culoarea specifica, maroniu deschis.

Cascaveaua de Valea Doftanei are o traditie de sute de ani, iar produsul a fost inregistrat la OSIM in 2006.  Acest produs are dedicat si un festival care se organizeaza in fiecare an la inceput de septembrie. Pe parcursul celor 4 zile de festival sunt invitati toti producatorii de cascavea sa participe la acest eveniment si sa isi expuna marfa.

ro_RORO